Vodič za kupovinu laptopova

Vodič za kupovinu laptop računara

 

Kupovina novog laptop računara može da bude zahtevan posao.

Kakav laptop vam treba ?

Bilo da ste standardni korisnik ( Surfanje Internetom, plaćanje računa putem interneta, e-pošta i društveno umrežavanje, organizovanje i deljenje digitalnih fotografija ) Naprdedni korisnik ( Čuvanje i striming muzike i filmova, zadataka poput proračunske tabele i pravljenja dokumenata. Zahtevan korisnik: Multitasking sa više kartica i programa, sofisticirane grafike i uređivanje fotografija i video produkcija ) nadamo se da će Vam ovaj vodić pomoći.

Operativni sistem

Operativni system je srce vašeg laptopa. Upravlja softverom i hardverom vašeg laptop računara.

Uključujići datoteke, memoriju i povezanje uredjaje, periferiju. Ono što je najvažnije omoguća vam da vizuelno komunicirate sa laptopomom i svojim programima, fajlovima. ( u suprotnom morate da kucate gomilu računarskog koda da bi bilo šta postigli ). Bitno je da odaberete operativni sistem koji vama odgovara.

 Windows

Windows je najrasporstanjeniji operativni sistem današnjice. Windows operativni system je daleko otvorenije od macOs, ažurira se češće, Na raspolaganju je više softwera. Uredjaji sa Windows operativnim sistemom se isporučuju u različitim oblicima i večinama. Windows prenosni računari sa ekranom osetljivim na dodor mogu se naći čak u nižem cenovnom rangu. Windows računari su neverovatno raznolika kategorija. Desetine proizvođača prave računare, a kvalitet i cene mogu se uvelike razlikovati u zavisnosti od modela i marke koji se odlučite. Najbrži PC će nadmašiti Mac računare u pogledu performansi, a mnoge kompanije svoje PC-ove prilagođavaju specifičnim ciljevima, kao što su igre ili posao.

macOS

Instaliran isključivo na Mac računarima. macOS se može pohvaliti elegatnim i jednostavnim interfejsom, impresivno trajanje baterije. MacBook su skuplji laptopovi, do danas ni jedan MacBook ne uključuje funkcionalnost dodira ekrana.

Chrome OS

Chrome OS je brz, prost i siguran operatinvi sistem koji pokreće svaki Chromebook. Dobar je ako Vam treba da pregledate mail, surfujete internetom ili igrate mobilnu igricu.

 

Ekrani laptopova

Ekrani osetljvi na dodir

Do pre nekoliko godina, ekran osetljiv na dodir bio je novost koja se našla samo na laptopima vrhunskog kvaliteta, najviše zato što hardver i softver jednostavno nisu bili dovoljno zreli da bi bili korisni za većinu ljudi. Ali s eksplozijom korisnika pametnih telefona i tableta, Microsoft, Google i proizvođači laptopa uložili su ogroman napor kako bi stvorili kvalitetan doživljaj dodirnog ekrana. Ekrani na dodir su opcionalni čak i kod jeftinijih laptopova.

Windovs 10 prešao je dug put ka tome da ovi ekran osetljiv na dodir i kombinovani dizajn postanu održiviji. Interfejs i softver dizajnirani su s dodirom, uključujući konvencionalne programe poput Office-a i pregledača Edge. Softver treće strane, poput Google-ovog popularnog pregledača Chrome, takođe nudi sjajnu podršku na dodir.

Veličina ekrana

Veličina ekrana kod laptop računara se kreće od 11 do 17 incha mereno dijagonalno. Veći ekraj je idealan za igranje, gledanje filmova i video zapisa, pregleda dokumena. Imajte na umu da veliki ekran može povećati ukupnu veličinu, težinu i potrošnu energije laptopa.

 

Rezolucja ekrana

Viša rezolucija jednaka je boljem kvalitetu slike.

Laptop ekrani dolaze u raznim rezolucijama. ( mereno u pikselimas, horizontalno x vertikalno )

 

4K ULTRA HD: 3840 x 2560 i 3840 x 2160 rezolucija ima 4 puta više piksela nego Full HD, stvarajući bogate boje gledanje ili editovanje.

QHD (Quad HD) i QHD+: 2560 x 1440 i 3200 x 1800 rezolucija, izuzetno visoka gustina piksela stvara oštre detalje i oštar teks, idealan profeionalni rad sa fotografijama, dizajniranje kao i gledanje filmova u visokoj rezoluciji i igranje igara.

Retina ekrani: 2304 x 1440, 2560 x 1600 and 2880 x 1800 rezolucija koriste Apple’s laptopovi 12″, 13.3″ and 15.6″

Full HD: 1920 x 1080 rezolucija omogućava Vam da gledate Blu-ray filmove ii grate igrice bez gubitka detalja.

HD+: 1600 x 900 rezolucije je odlična za ležerno igranje i gledanje DVD filmova.

HD: 1366 x 768 rezolucija je standardna na mainstream laptopove. Dobra je za Web-surfovanje, email i osnovne računarske zadatke.

Tipovi ekrana

Različite tehnologije daju različite boje i nivoe osvetljenosti ekrana. Mnogi laptopovi koriste LED pozadinsko osvetljenje, koje prikazuje svetle boje bez pražnjenja baterije. Ako planirate da koristite laptop za gledanje filmova, igrice izaberite ekran sa IPS panelom. Glossy ekrani nude bogatije boje i tamnije crne, dok mat ekrani će smanjiti odsjaj ako često radite napolju ili u blizini prozora.

Memorija

Random-access memory ili  RAM je bitna jer pomaže vašem procesoru da reši više zadataka odjednom. Minimalna količina RAM-a je 2GB, 8GB je standard. Ako se bavite grafikom, obradom video zapisa idite na 16GB RAM-a. Ako mislite da će Vam kasnije trebati više memorije odaberite laptop koji omogućava proširivanje RAM-a.

Procesori

Procesor vašeg laptopa je poput njegovog mozga. Radeći u kombinaciji sa sistemskom memorijom, snaga procesora odredjuje složenost softwera koji možete pokrenuti, kolko programa možete istovremeno da otvorite i kolko brzo će se ti programi raditi.

Većina laptopova ima Intel procesor ili AMD processor.

 

Intel procesori

Intel Core procesori se dele u sledeće serije procesora:

Core i7:  je izbor “power users” koji vole zahtevne igrice , grafičke dizajnere, obradu slika, obrada video zapisa. Odlični su za zahtevni multitasking.

Core i5: srednja klasa intel procesora dovoljno moćna za većinu računarskih zadataka.

Core i3: je entry nivo procesora, više nego dovoljan za svakodnevne zadatke, slanje pošte, slušanje muzike, internet, office rad

U laptopovima sa nižom cenom videćete Intel’s Pentium i Celeron® procesore. Oni su prikladni za svakodnevni rad, pošta, internet, office rad ali njihova brzina i mogućnost rada više zadataka je ograničena u odnosu na Intel Core liniju procesora.

 

AMD procesori

AMD procesori dolaze u sledećim segmentima

  • Ryzen 7: Izbor power korisnika koji traže snagu i brzinu. Za zahtevne igrice, obradu video materijala, fotografija, zahtevani programi
  • Ryzen 5: srednja klasa AMD procesora. Više nego dovoljnja za većinu programa, igrica, obradu slike i video materijala.
  • Ryzen 3: AMD entry level procesori, pružaju odlične performance za rad u kancelariji, školi ka oi za zabavu

 

AMD Athlon procesori mainstrem laptopove. odlični su za svakodnevni rad, gledanje filmova, pošta, slušanje muzike.

 

Skladištenje podataka

Današnji laptopovi dolaze sa dva tipa dva tipa diskova.

 

SSD diskovi

SSD diskovi ( Solid state drives, ) su memoriski diskovi. Mnogo su brži nego tradicionalni diskovi, troše manje enegrije, manji su, manje se greju, nemaju mehaničke delove. Trenutna mana je što dolaze sa manjim kapacitetom parts to wear out.

 

Hard diskovi

Tradicionalni mehanički diskovi, nude ogroman kapacitet. Mane su što su spori, bučni i toplota.

 

Grafika

Grafički čip stvara slike koje program treba da prikaže na ekranu. Kod većine laptopova grafički čip je integrisan. Za razliku od pc računara, veoma je teško nadograditi grafiku laptopa. Veoma je važno da na početku kupite ono što vam treba.

NVIDIA i AMD su dva proizvodžača koji proizvode grafičke karte za laptop računare.

 

Portovi i povezanost

Laptop računari nude nekoliko opcija da bi bili povezani na internet ili na druge uredjaje. Većina poseduje najnovije standarde bežične mreže 802.11 plus blue tooth uredjaj preko kog možete lako da se povežete na svoj smart telefon, zvučnike i druge uredjaje.

Pazite na sledeće portove koji se obično koriste za povezivanje sa televizorom, kamerom i drugim uredjajima:

  • USB Type-A: povezuje eksterne hard diskove, pametne telephone, kontolera za igranje, mp3 plejere.
  • USB Type-C: omogućuje velike brzine, svestranu snagu koji sadži priključke sa indetičnim krajevima. Kompatibilni su sa USBType-A ports.
  • Thunderbolt: ultra velika propusna moć za brzi prenos podataka izmedju uredjaja koji koristi for Thunderbolt ili MiniDisplayPort
  • HDMI: Povežite projector, televizor ili HD medijum.
  • Čitači kartica: Prebacite fotografije sa vase digitalne kamere ili kamkordera.

Gaming laptopovi

 

Gejmerski laptopovi su dizajnirani specijalno za zahtevne igrice i zahtevne programe. Dolaze sa najboljim procesorima i komponentama koji omogućavaju da se najnovije igrice pokreću na na ultra specifikacijama.

Nedostatak ovih laptopova je što smanjuju radni vek baterije i prenosivast ( dolaze sa većim ekranima i teži su )

Primeri su Lenovo legion, Dell Alienware, HP Omen

Poslovni laptopovi

To što su poslovni laptop računari dizajnirani za poslovne korisnike, ne znači da nemaju intrigantne funkcije za prosečnog kupca. Iako možda ne nude uvek izgled laptopova namenje prosečnim korisnicima, oni imaju tendenciju da spakuju izvanredno trajanje baterije ispod haube i imaju više robusnih i metalno kućište otporno na udarce i padove. Obično imaju ili manje ili veće ekrane, često sa velikom tačnošću boja ako su više usmereni na video urednike i fotografe.

Zbog većeg naglaska na bezbednosti i privatnosti, ovi laptopovi će vam takođe ponuditi bolje zaštitne sisteme kao što su biometrijska validacija i profesionalno orijentisani softverski paketi.

Primer su Lenovo thinkpad, HP probook, HP Elitbook

 

2-in-1 laptopovi

2 u 1 laptopovi kombinuje praktičnost i lakoću tableta sa korisnošću tastature. Postoje dva glavna načina da se to postigne: tastatura se može saviti iza ekrana osetljivog na dodir, ili se strana tableta može u potpunosti odvojiti od tastature.

2 u 1 laptopovi  može pružiti puno svestranosti. Jedinstvenost njihovog dizajna može imati nekoliko primetnih nedostataka, kao što su težina (posebno metalnih šarki na tastaturi) i cena.

2 u 1 laptop  računari su često skuplji od standardnih laptopova

Primer je Lenovo Yoga

 

Ultrabook laptopovi

Ultrabook laptopovi su dizajnirani da budu izuzetno lagani, što jednostavnije za nošenje, a istovremeno pružaju veliko trajanje baterije. Nedostatak je što dolaze sa slabijim procesorom.

 

Vodič za kupovinu Acer laptop računara

Vodič za kupovinu Asus laptop računara

Vodič za kupovinu Dell laptop računara

Vodič za kupovinu Lenovo laptop računara

Vodič za kupovinu HP laptop računara

 

Laptopovi po najboljim cenama.